Gå til Indhold

Europa har fået øje på det østlige Aalborg

retur



Ole Nielsen, direktør, Himmerland Boligforening


Aalborg er på mange måder en bemærkelsesværdig by. Det gælder for eksempel på boligområdet, hvor det er den eneste store by i Danmark uden ghettoer. Forklaringen ligger i det, der er blevet kendt viden om som Aalborg-modellen, hvor boligforening, lokalt erhvervsliv og kommune i tæt samspil har formået at vende udviklingen i det østlige Aalborg.

Det er ikke kun noget, vi selv siger hos Himmerland Boligforening, fordi vi har haft fornøjelsen af at være dybt involveret i processen. Det bekræftes af en analyse udarbejdet af BL - Danmarks Almene Boliger, der er interesse- og brancheorganisation for de almene boligorganisationer og den ene million mennesker, der bor i almene hjem.

Også uden for landets grænser er der stærkt fokus på indsatsen i det østlige Aalborg. Faktisk så meget at Himmerland Boligforening er med i den eksklusive kreds af nominerede til EU's The New European Bauhaus Prizes - et kreativt og tværfagligt initiativ, der forbinder bolig- og byområder med Den Europæiske Grønne Pagts ambition om at gøre Europa til verdens første klimaneutrale kontinent.

Priserne belønner projekter, der viser "at bæredygtige løsninger i tråd med Den Europæiske Grønne Pagt også kan være inklusive og smukke og bringe oplevelser af høj kvalitet ind i folks hverdag".

Himmerland Boligforening er en af tre nominerede inden for kategorien "New European Bauhaus Champions" i undergruppen "Prioritizing the places and people that need it the most". Her er der fokus på projekter med klare og positive resultater - og ikke mindst at det handler nok så meget om mennesker som om mursten, hvilket vi naturligvis er særligt stolte over. Vi er i finalen mod et projekt fra Rumænien og et fra Belgien.


Man må sige, at det østlige Aalborg har leveret. Som det hedder i introduktionen til vores bidrag: "Ingen boliger er blevet revet ned, ingen beboere er blevet fordrevet. Der er fundet gode, sikre løsninger, og livet har ændret sig til det bedre. Nu er det østlige Aalborg et velfærdsområde med trygge områder, ingen kriminalitet og stor økonomisk vækst. Drivkraften har været betalelige boliger og beboerdemokratiske processer i strategiske partnerskaber."

Udgangspunktet var et boligområde, der siden opførelsen i 1960'erne og 70'erne havde oplevet en stadig mere negativ spiral: Butikker lukkede, folk var ikke glade og der var kriminalitet og arbejdsløshed. Men der var også potentiale - og håb. Noget måtte ske, og derfor var vi i 2008 med til at tage fat på planlægning af et byomdannelsesprojekt med renovering af flere end 2.000 betalelige boliger, etablering af nye butikker, opførelse af private boliger og en række sociale tiltag. Det unikke var, at beboerne sad med ved bordet som byplanlæggere. Hele vejen fra strategi til endelig implementering i 2021 har der været fokus på beboerne.


For mig at se er der ingen tvivl om, at en meget væsentlig drivkraft har været samspillet mellem gode almene boliger og beboerdemokratiske processer. Det er en fremgangsmåde, der kan overføres til bydele og byer ude i verden - og netop derfor er det så spændende, at det østlige Aalborg nu har ekstraordinær international bevågenhed.

Skulle vi være så heldige, at vi i næste uge bliver en af vinderne af The New European Bauhaus Prizes, vil det være andet år i træk med internationale laurbær. I 2022 vandt vi nemlig - for renoveringen af Kildeparken - "The European Responsible Housing Awards", der belønner aktører for en særlig indsats inden for byudviklingsprojekter.

Uanset om vi vinder eller ej står ét budskab tilbage: Aalborg-modellen dokumenterer, hvor afgørende det er med et solidt og respektfuldt samarbejde mellem boligforening, erhvervsliv og kommune, hvis man vil lykkes med at vende udviklingen i et udsat boligområde og skabe en blandet by.

Det har Europa nu fået øje på, hvilket vi er en lille smule stolte af. Men endnu større er det, hvis den ekstra opmærksomhed på Aalborg-modellen kan være medvirkende til at bane vejen for nytænkning i fremtidens boligbyggeri rundt om i Europa.
 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger