Gå til Indhold

Bydel i Aalborg nomineret til Blandet By Prisen

retur
Landsbyggefonden og nyhedsmediet Byrummonitor har indstiftet Blandet By Prisen, som bliver uddelt for første gang i år - og blandt de nominerede er Himmerland Boligforening for renoveringsprojektet Kildeparken 2020 samt omdannelsen af det østlige Aalborg. Prisen overrækkes den 21. november i JP/Politikens Hus og foruden Himmerland Boligforening er Slagteriet og Musicon, begge i Roskilde, nomineret.

Blandet By Prisen tildeles et nyt eller transformeret boligområde, der med succes har skabt en attraktiv, blandet by med et aktivt fællesskab på tværs af beboerne. Prisen lægger vægt på at et projekt har formået at blande borgere fra forskellige samfundslag i samme område til glæde for den sociale mobilitet, samfundsøkonomien og sammenhængskraften. Juryen udtaler i forbindelse med nomineringen af det østlige Aalborg:

"Projektet kan fremvise gode bystrategiske resultater og er frontløber i at tænke almene boligorganisationer som bystrategisk driver. Det er lykkedes at løfte området ved at etablere blandede funktioner og ejerformer med boliger for forskellige indkomstgrupper i det tidligere monotone og nedslidte forstadskvarter. Det er sket gennem tværfaglige partnerskaber og innovativt arbejde med at skabe mødesteder, nye funktioner og en stærk identitet. Samtidig giver Aalborg Øst tilbage til byen i form af udadvendte funktioner og bearbejdede facadeudtryk, ligesom projektet har en god skalerbarhed og eksempelværdi."

Kildeparken med omkring 1.000 almene boliger har næsten siden opførelsen i 1970'erne haft karakter af at være et socialt udsat område. Imidlertid har de seneste 10 års målrettede indsats transformeret det til et mangfoldigt område. Ud over den konkrete renovering af den enkelte bolig er der nemlig sket en byomdannelse, der har medført et løft af de omkringliggende områder. Samtidig er det i nærområdet de seneste år lykkedes at tilføre cirka 500 nye boliger, hvoraf størstedelen er privatfinansierede. Eksempelvis har Vendia Ejendomme etableret 176 lejligheder i punkthuse midt på Blåkildevej. Hos Himmerland Boligforening er man begejstret for anerkendelsen:

"Udefra så det i starten måske ud til blot at være en renovering af nogle nedslidte boliger, men ambitionerne har været meget større. Da renoveringen begyndte, var der nærmest ingen butikker tilbage i bydelen, og man kunne nemt skulle bevæge sig flere kilometer for sine dagligvareindkøb, rykke til en anden bydel hvis man skulle til frisøren eller med bussen, hvis man skulle til lægen. Der var nødt til ske ændringer, og vi var nødt til at tænke i partnerskaber, hvor alle aktører i området tog ansvar" udtaler direktør, Ole Nielsen.Efterfølgende er der etableret et sundheds- og kvarterhuset der i dag blandt andet rummer hudlæge, praktiserende læger, børnelæge, apotek, socialøkonomisk café, jordmodercenter, tandtekniker, psykolog, fitnesstilbud, stressklinik og beboerservice. Foruden dette er der etableret et nyt bydelscentrum med adskillige gode indkøbsmuligheder, restauranter og caféer. Andre steder i området er forskellige forretninger skudt op, og samlet set er man gået fra stærkt begrænsede muligheder til mange tilbud til beboerne - og det er alt sammen sket takket være en blanding af almene, kommunale, regionale og ikke mindst private midler.

Netop evnen til at samarbejde ser Ole Nielsen som et særligt vigtigt værktøj i forhold til at realisere målsætningen om en mere blandet by:

"I forbindelse med renoveringen er der udviklet en unik samarbejdsmodel, der i dag er kendt som Aalborg-modellen. Denne model forener erhvervslivet og det private arbejdsmarked med kommunale indsatser, foreningsliv og socialøkonomiske virksomheder med henblik på at sikre investeringer og diversitet. Et eksempel på forpligtende partnerskab var, da vi købte en nedlagt gård og udbød jorden til nyudvikling. Projektas ville bygge en Lidl, og vi fik et vilkår ind om, at det var obligatorisk med opførsel af private boliger. Derfor består dette afgrænsede område nu af et kommunalt anvist botilbud, private boliger, almene boliger og en dagligvarebutik", siger Ole Nielsen.

Byudviklingsplanen for det østlige Aalborg er flere steder blevet fremhævet som et skoleeksempel, og foruden nomineringen til Blandet By Prisen har Himmerland Boligforening modtaget Byplanprisen, Bygherreprisen og European Responsible Housing Award for omdannelsen.
 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger