Gå til Indhold

Unikt samarbejde sender Byplanprisen til Aalborg

retur


Det er det unikke samarbejde mellem Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune, der løber med Byplanprisen 2019 - landets fornemmeste hæder for særlig indsats til fremme af gode, smukke eller innovative bymiljøer.


Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, der sammen uddeler prisen, pointerede allerede ved nomineringen, at alle tre nominerede fokuserede på partnerskaber og samarbejde som nogle af tidens vigtige værktøjer i planlægningen. Og det blev for alvor slået fast, da boligforeningen og kommunen i fællesskab kunne gå hjem med laurbærrene.

"Vi vinder prisen for den gennemgribende omdannelse af Kildeparken i det østlige Aalborg. Juryen har hæftet sig ved, at vi på forholdsvis kort tid er lykkedes med at skabe en positiv udvikling i et udsat boligområde. Det er sket med afsæt i helhedsplanen for Kildeparken, som blev godkendt for kun syv år siden og som har effektivt har koblet det store boligområde på de massive investeringer i bydelen - og som ikke havde kunnet lade sig realisere, hvis ikke vi havde haft et rigtig godt samarbejde med myndighederne", fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.

Også hos Aalborg Kommune, der har vundet Byplanprisen både i 2006 og 2016, er der glæde over den nationale anerkendelse af samarbejdet og dets konkrete resultater. Borgmester Thomas Kastrup-Larsen siger:

" Vi plejer at sige, at det er en del af Aalborgs DNA, at vi er rigtig gode til at samarbejde - og her er så et konkret bevis. Med afsæt i byplankonkurrencen, City in Between og Astrupstien som bydelens nye sammenbindende hovedgade, har Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune spillet hinanden gode og i fællesskab skabt en bæredygtig byomdannelse i Tornhøj-området. Vilje og tillid til at turde samarbejde på tværs af matrikler har medvirket til at forløse og synliggøre denne bydels mange ressourcer."

Juryen fremhæver "den klare fortælling og vision, innovationskraften, samarbejdet mellem aktørerne og den konsekvente kobling mellem investeringerne på tværs af parter og kommunale sektorer. Modellen kan tjene som inspiration for andre kommuner og boligorganisationer, der skal i gang med den svære opgave det er at vende en negativ spiral i et udsat boligområde".

Byplanprisen bliver givet til en kommune, en region eller en organisation for en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer. Imidlertid er prisen hidtil udelukkende gået til kommuner, så det er ikke alene samarbejdet mellem Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening, der er unikt.

"Jeg vil meget gerne dele hæderen med beboerne, for uden deres accept af projektet og deres store tålmodighed undervejs, var vi ikke kommet i mål. Det har også spillet positivt ind, at beboerne har vist stor arbejdsvilje og grundighed i forbindelse med blandt andet arbejdet i byggeudvalget", understreger Ole Nielsen.

Det første skridt til forandringen af Kildeparken blev taget med opførelsen af Sundheds- og Kvartershuset på Blåkildevej, der i dag rummer læger, apotek, fysioterapeuter, politi, fitness, cafe og socialøkonomiske virksomheder - og tjener som et centralt mødested. Efterfølgende er flere end 1.000 boliger fra 1970'erne blevet gennemgribende renoveret og der er skabt stor variation i udbuddet af boligtyper.

"Området har fået et generelt arkitektonisk løft ved udvikling af nye rækkehuse og tagboliger, mens seks privatopførte punkthuse har medvirket til fortætning midt blandt de almene boliger. En omskabelse, som vi er glade for, at også Dansk Byplan Laboratorium og Akademisk Arkitektforening nu har givet deres højeste udmærkelse", siger Ole Nielsen.


 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger