Gå til Indhold

Himmerland Boligforening vinder prestigefyldt byggepris

retur


Himmerland Boligforening er årets vinder af Bygherreprisen, som hvert år uddeles til en professionel bygherre, som har været i stand til at skabe merværdi for sine omgivelser på baggrund af den læren og viden som skabes i en byggeproces. Nordjyllands største boligorganisation vinder for deres metode Aalborg-modellen, som beror på samarbejdet mellem boligforening, kommune og lokalt erhvervsliv i renoveringen af det østlige Aalborg.

Bedømmelseskomiteen har været meget imponeret over Himmerland Boligforenings indsats for at tænke i helheder og potentialer. Foreningen har bredt bygherrerollen ud og nærmest redefineret, hvilke kræfter som kan sættes i værk, når man igangsætter byggeri. Direktør Ole Nielsen udtaler:

"Vi har været i gang siden 2008, så det er fantastisk at se mange års hårdt arbejde modtage sådan en hæder. Det er et skulderklap, som sendes videre til beboerne. Det er vigtigt at huske, at det er deres boliger vi snakker om, og dem der har oplevet de store forandringer på allernærmeste hold."

Aalborg-modellen er udviklet i områderne Sundparken og Kildeparken i det østlige Aalborg - en bydel som siden opførslen i 1970'erne har været omtalt som udsat og som nu har fået et fysisk og socialt løft, der har skabt mere sundhed, øget tryghed og en masse øvrige gevinster. Aalborg er den eneste større by i Danmark uden områder på regeringens ghettoliste, hvilket Ole Nielsen ikke er i tvivl om, at man især kan tilskrive Aalborg-modellen.
"Et veludført projekt er andet og mere end gode bygninger, og derfor har det været vigtigt med samarbejde. Når man gennem en årrække har renoveret for over 2 mia. kr., trækker det store veksler på et område, men vi må bare sige, at der har været en fantastisk vilje til at ska-be en forandring i området. Både fra beboerne, det lokale erhvervsliv, foreningerne og kommunen har vi mærket en vilje til at det her skulle lykkes."


Juryen har fokuseret på koordineringsevnen mellem de mange samarbejdspartnere, hvor Himmerland Boligforening har faciliteret en samlet udviklingsplan, hvor man har undgået siloskabelse og isolation af arbejdsprocesser. Aktive partnerskaber har skabt samarbejde med en lang række private og offentlige aktører til glæde for området som helhed. Netop det arbejde mener juryen kan inspirere andre udfordrede boligforeninger og områder i Danmark og vise vejen til sund byudvikling.

Prisen har været uddelt af Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben siden 2013, og sidste år blev den givet til Realdania By & Byg for projektet BLOX i København. Hos Himmerland Bolig-forening er man stolte over at komme med i dette selskab:


"Vores ansatte fortjener stor ros. Både projektgrupperne der har styret renoveringerne og det boligsociale arbejde, udlejningsafdelingen der har sikret at beboerne fik en god midlertidig bolig i genhusningsforløbet og driftspersonalet, der har hjulpet beboerne med stort og småt i hverdagen. Mange af vores tiltag har ikke været testet af andre tidligere, og derfor har det væ-ret en fornøjelse at se alt gå op i en højere enhed," udtaler Ole Nielsen.

Der er stærke statistiske indikationer på, at kombinationen af det omfattende renoveringsarbejde og de sociale helhedsplaner har haft en yderst god effekt. Ser man på statistikker fra Landsbyggefonden og Danmarks Statistik er der fremgang at spore på alle de parametre, som regeringen vurderer boligområder på:

Den gennemsnitlige husstandsindkomst er steget med 19 procent mod omkring det halve i kommunen generelt
Antallet af kriminalretslige afgørelser i udvalgte kategorier er faldet med 53 procent
Karaktergennemsnittet i dansk og matematik for 9. kl.-elever er steget fra 4,1 til 6,5
Andelen af 20-24-årige, der har grundskole som højest fuldførte uddannelse og ikke er i gang med en uddannelse, er faldet fra godt en fjerdedel til 18,4 procent
 Antallet af beskæftigede er steget fra 42,5 procent i 2011 til 45 procent.
Tidligere på året vandt Himmerland Boligforening Byplanprisen sammen med Aalborg Kom-mune, og dermed er det anden gang i år, de kan løfte et trofæ. Byplanprisen blev ligeledes tildelt på baggrund af samarbejdet omkring renoveringen af det østlige Aalborg.

FAKTA
Himmerland Boligforening har det seneste årti oplevet en sand prisregn:
 2012: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 2013: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 2014: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 2015: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 2015: Betonelementprisen
 2015: Årets Byggeri i Danmark
 2016: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 2016: Architecture of Necessity
 2017: Aalborg Bæredygtighedspris
 2017: Aalborg Kommunes Arkitekturpris
 2017: RENOVER Prisen (nominering)
 2019: Byplanprisen sammen med Aalborg Kommune
 2019: Bygherreprisen
 2019: Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars Jubilæumspris (nominering)

 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger