Gå til Indhold

Himmerland-vinduer får nyt liv i København

retur

Udtjente vinduer fra Himmerland Boligforenings afdeling på Henning Smiths Vej i Aalborgs vestby er på vej til nyt liv i 20 rækkehuse i Ørestad Syd på Amager.

- Det hænger sammen med, at vi indgår i et såkaldt upcycling-projekt, hvor vinduer, vi ikke skal bruge længere, bliver genanvendt - samtidig med, at man opretholder en standard, der lever op til bygningsreglementet, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.

Tre ud af fire vinduer i de nye udlejningshuse er baseret på vinduer, der er taget ud i forbindelse med renoveringen i Aalborg. Ole Nielsen uddyber:


- Der er flere udfordringer forbundet med at genanvende vinduer af ældre dato. For det første skal man finde tilpas store ensartede partier og dernæst er det selvfølgelig afgørende, at de er af tilstrækkelig høj standard til, at det ikke går ud over det nye byggeris kvalitet. Der er blandt andet en grænse for, hvor gamle vinduerne må være. Vores vinduer er fra 1999 og når de bliver sammenkoblet til en tolagsløsning, kan de fint anvendes i rækkehusene i Ørestad Syd.


Ole Nielsen fortæller, at upcyckling er med til at reducere byggeriets CO2-aftryk markant, da det kort fortalt går ud på at genanvende byggematerialer:

- Men i modsætning til traditionelt genbrug omdanner man her eksisterende materialer og tilfører dem yderligere værdi, som ideelt set resulterer i længere levetid.

Foruden Himmerland-vinduerne, der bliver monteret i disse måneder, er der i rækkehusene på Amager blandt andet genanvendt knust beton fra nedrevne bygninger, mens frasorteret træ bliver til facader, vægge, gulve, fodpaneler og trappetrin.
Byggeaffald repræsenterer sammen med udgående bygningselementer et betydeligt område, hvor der er gode muligheder for at genanvende ressourcer, der ikke nødvendigvis er udtjente. Nogle kan stort set bruges, som de er, mens andre skal forarbejdes - men det centrale er, at vi i langt højere grad end hidtil tænker i genbrug såvel som upcycling, siger Ole Nielsen.

Byggeriet i Ørestad Syd bærer navnet Upcycle Studios og er tegnet af Lendager Group, der har specialiseret sig i at udbrede cirkulær økonomi i fremtidens bæredygtige byer, bygninger og virksomheder. Kunden er NREP A/S og Arkitektgruppen A/S, mens samarbejdspartnerne foruden sidstnævnte er Moe A/S og Norrecco A/S.
 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger