Gå til Indhold

Sæt præg på din bolig

Alt det, som du ser dem gå og gøre i boligprogrammerne på tv, kan du også gøre - selv om du bor i lejebolig.

Det er i al enkelhed princippet om den såkaldte "råderet", der gør det muligt for dig at foretage forandringer og forbedringer i din bolig i Himmerland Boligforening. Endda inden for meget vide rammer.

Vores inspektører ser muligheder frem for begrænsninger. Derfor går de ikke slavisk frem efter en liste, men snakker med dig om de konkrete ting, som du gerne vil have gjort ved din bolig. Råderet er nemlig ensbetydende med din ret til at ændre og forbedre din bolig - med betydelig frihed til at bestemme over egen bolig og dermed præge den alt efter dine ønsker og behov.

Det er dig selv, der skal sørge for at arbejdet bliver udført og finansieret, men Himmerland Boligforening er behjælpelig i forhold til det forberedende arbejde. 


Fremgangsmåden er dejlig enkel:
Du skriver en ansøgning eller ringer til os - så kommer en af vores inspektører på besøg til en snak om, hvad det er, du kan tænke dig.


 

Ansøgningsskema til udnyttelsen af råderetten finder du her:


Ansøgningsskema - råderet


Råderetten - og andre muligheder for forbedringer af boligen - er beskrevet i en tryksag, som du henter her:


Råderetten - og andre muligheder


Når det gælder arbejde, der udføres inde i boligen, skelner vi mellem forbedringer og forandringer:

  • Forbedringer, der foretages i både køkken, bad, entré og værelser, betyder i reglen, at boligen stiger i værdi. Derfor giver det dig ret til godtgørelse, hvis du flytter inden arbejdet er afskrevet.
  • Forandringer, der ikke forbedrer boligens værdi, giver ikke ret til godtgørelse ved fraflytning.

Også arbejder uden for boligen kan være omfattet af råderetten. Beboerne i en  afdeling kan for eksempel beslutte, at der kan gennemføres forbedrings- og forandringsarbejder uden for den enkelte bolig. Det kan være etablering af en udestue, et drivhus, en garage eller et indgangsparti - altså arbejder, der vil være til gavn for den enkelte beboer, men ikke nødvendigvis for alle andre i afdelingen. Og har en afdeling ikke besluttet, hvad der må udføres af udendørs arbejder, kan den enkelte lejer træffe aftale direkte med Himmerland Boligforening.
Vores inspektører ser muligheder frem for begrænsninger. De går ikke slavisk frem efter en liste, men snakker med dig om de konkrete ting, som du gerne vil have gjort ved din bolig.


 
Himmerland Boligforening har det overordnede ansvar for, at et arbejde under råderetten lever op til lovgivningen. Derfor skal du altid anmelde forbedringer til administrationen, inden der sættes noget i gang. Vi sørger blandt andet for at indhente tilladelse fra kommunen, hvor det er nødvendigt.

Har du fået udført godkendte forbedringer, har du ret til økonomisk godtgørelse. Den udbetaler vi, hvis du flytter fra boligen, inden forbedringerne er afskrevet. Vi regner godtgørelsen ud på baggrund af dokumenterede udgifter - dog med et maksimumbeløb på pt. 100.000 kr.

Godtgørelsen bliver afskrevet over en periode, der svarer til forbedringens forventede holdbarhed - dog mindst 10 og højest 20 år - med mindre andet bliver aftalt. Nedskrivningen giver dig mulighed for at gennemføre nye forbedringer under råderetten, fortsat med mulighed for godtgørelse.
 
I første omgang er det afdelingen, der dækker udgiften til den godtgørelse, som du får udbetalt, men det er den nye lejer af boligen, der i den sidste ende skal betale. Enten kontant eller gennem en forhøjelse af huslejen.

Ud over råderetten har du som udgangspunkt ret til at gennemføre en række installationer, for eksempel af vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og køleskab.

Nutidens beboere har meget bedre muligheder for at foretage ændringer og forbedringer af deres boliger, end beboerne havde, da Himmerland Boligforening blev etableret. Og fremgangsmåden er dejlig enkel: Du skriver en ansøgning eller ringer til os - så kommer en af vores inspektører på besøg til en snak om, hvad det er, du kan tænke dig.

 
Navigation

Kontakt os

Tlf: 96 31 52 00

info@abhim.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10:00 - 14:00

Torsdag kl. 10:00 - 17:00
Fredag kl. 10:00 - 13:00


Telefontider


Mandag - onsdag kl. 9:00 - 15:00

Torsdag kl. 9:00 - 17:00
Fredag kl. 9:00 - 13:00


Se alle vores afdelinger

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
Nej
OK

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger