Gå til Indhold

Det stiftende møde

1944retur

Om aftenen på den tredjesidste dag i marts 1944 - i en stemning midt mellem isnende vinter og spirende vår - mødtes en lille gruppe foretagsomme aalborgensere.

Stedet var et separat lokale på Østerbro-restauranten Bazarcaféen, der senere under navnet Roxy blev kendt som en af Aalborgs ganske muntre lokaliteter. Anledningen var den stiftende generalforsamling i det, der fra første færd hed Andels-Boligforeningen Himmerland.

Fremmødet var ikke voldsomt stort, men forsamlingen var beslutningsdygtig. Og bestyrelsen viste allerede dagen efter betydelig handlekraft, da den under ledelse af formand Gregers Bang først så på egnede byggegrunde, derefter mødtes med Aalborg Kommunes stadsingeniør og så lige rundede dagen af med at købe 37.000 kvadratmeter jord i Himmerlandsgade og Læsøgade.


Kun tre uger senere var tegningerne til det første byggeri færdige, i slutningen af august blev der holdt licitation og halvandet år efter stiftelsen af foreningen kunne man trække lod blandt medlemmerne om de første 34 lejligheder i Afd. 1.

Et så gnidningsløst forløb kunne næppe have ladet sig gøre uden et grundigt forarbejde, så generalforsamlingen egentlig blot var den formelle blåstempling af emner, der allerede var klart belyst.

Over det meste af landet var der boligmangel og kombineret med knaphed på byggematerialer - og naturligvis det forhold at Danmark var besat af nazi-Tyskland - førte til, at Boligministeriet opfordrede danske arkitekter til at udarbejde projekter, der kunne medvirke til at løse problemet.

Det havde blandt andre Aalborg-arkitekterne Orland og Hansen gjort. Og landsretssagfører Svanholm havde afklaret såvel jura som økonomi i et sådant projekt. Det var dette materiale, der blev præsenteret for den stiftende generalforsamling.


Det første byggeri omfattede 16 toværelses og 18 toenhalvværelses boliger i Himmerlandsgade. Som det fremgik af vedtægterne, var det foreningens formål at "tilvejebringe billigst muligt gode beboelseshuse" svarende til "behovet hos den mindrebemidlede del af befolkningen".

Prisen på en toværelses lejlighed i det første byggeri blev sat til mellem 804 og 840 kr. årligt. Til sammenligning fik Gregers Bang 1.200 kr. om året for at være formand, hvilket måske kan synes af ganske meget.

Man må dog ikke glemme, at foreningens første kontor befandt sig i formandens lejlighed, hvor han mod en årlig godtgørelse på 200 kr. stillede et værelse til rådighed. Først i oktober 1945 kunne foreningen bevilge ham en telefon og halvandet år senere et skrivebord med "rummelig skuffeplads".Himmerland Boligforening har udviklet sig en ganske meget siden dengang for 75 år siden.

I dag er der tale om en af de største boligorganisationer i Jylland med over 7.000 lejligheder, rækkehuse og fritliggende huse i Aalborg, Svenstrup, Skørping og Mariager. Med flere end 60 ejendomsfunktionærer ude i afdelingerne samt sekretariat og direktion, udlejning og forvaltning, byggeteknisk afdeling, driftsafdeling og økonomiafdeling samlet på hovedkontoret i Larsen Waterfront-byggeriet på havnefronten i Aalborg.

Og naturligvis de 12-15.000 beboere, som har deres hjem hos Himmerland Boligforening.

 
Navigation

Vores kontoradresse

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf: 96 31 52 00

Cvr: 35 77 30 10

EAN: 5790001970789
© abhim.dk
 
 
OK

Bliv medlem her
- og få fordelene fra i dag

Bliv medlem her

Bliv medlem
- og få fordelene fra i dag

Kun som medlem kan du stå på venteliste - og vælge din drømmebolig mellem vores mere end 7.000 boliger.

Samtidigt må du bruge alle de gode tilbud i Klub Himmerland fra første dag.
 

Søg dokumenter
Tryk her for at søge
Se boliger